Tips om thuis te oefenen met lezen

Op deze pagina zijn tips verzameld om thuis te oefenen met lezen.

Vaker kort oefenen heeft meer effect dan één keer lang. Plan daarom een aantal momenten per week waarop u kort gaat oefenen met uw kind.

 1. Neem een vast oefenmoment, dit geeft structuur voor u en voor uw kind. Geef voorrang aan dit moment. Als u zelf iets anders belangrijker vindt dan lezen, brengt u deze boodschap ook over op uw kind.
 2. Spreek vooraf af hoe lang je gaat oefenen. Zet bijvoorbeeld een kookwekker.
 3. Interesse is belangrijker dan niveau. Zoek een boek dat uw kind leuk vindt om te lezen, bijvoorbeeld over een dier of een hobby. Als een kind al wat over het onderwerp weet, zal hij/zij dit makkelijker kunnen lezen.
 4. Vraag op de school van uw kind naar het AVI-niveau waarop uw kind het beste kan gaan oefenen.
 5. Lezen is overal! Denk bijvoorbeeld ook aan het laten lezen van de menukaart op het terras, de plattegrond van de dierentuin, de boodschappenlijst of bewegwijzeringsborden tijdens een autorit.
 6. Als uw kind een woord niet kan lezen, dan kunt u dit woord gerust voorzeggen. Dit zorgt voor zelfvertrouwen en het juist automatiseren van het woordbeeld.
 7. Zorg voor een prettige sfeer. Word niet boos als het lezen niet lukt, maar geef juist veel complimenten voor wat goed gaat.
 8. Praat over het boek voor, tijdens en na het lezen. Als uw kind het boek beter begrijpt, zal hij het boek beter kunnen lezen.
 9. Herhaling zorgt voor automatiseren, maar zorgt ook voor een veilig gevoel en zelfvertrouwen bij uw kind. Het herhalen van een tekst of boekjes is dus prima, zo lang uw kind dit leuk vindt.
 10. Zorg voor een ‘leescultuur’ in huis. Lees zelf regelmatig en zorg voor tijdschriften en verschillende soorten boeken in huis.
 11. Leg uit waarom (sneller) leren lezen belangrijk is. Bijvoorbeeld: “Je kunt dan de ondertiteling lezen van die film die je zo graag wil zien”.
 12. Van sommige boeken zijn ook films. Het is leuk om eerst het boek te lezen en dan de film te kijken. Praat met uw kind over de verschillen.
 13. Neem een abonnement op de bieb en zoek hier regelmatig met uw kind nieuwe boeken uit.