Artikelen

Onderstaande artikelen zijn geschreven door of gaan over Leontine le Blanc.

Leesbevordering

Kinderen die elkaar enthousiast maken voor boeken. Dat klinkt als een ideale situatie en dat is het ook! Als leerkracht kun je het uitwisselen van leeservaringen stimuleren. Met diverse werkvormen kun jij hier direct in jouw klas mee aan de slag! Dit artikel is verschenen in JSW 1 2022. 

Lees dit artikel (pdf)

Gastcolumn - Lezen is leuk!

Leontine le Blanc vertelt in deze gastcolumn over ouders betrekken bij het leren lezen.
Deze gastcolumn is verschenen in Tijdschrift voor Remedial Teaching nummer 2, 2022 (lbrt.nl)

Lees dit artikel (pdf)

Praten over gedichten

Praten over boeken is een sterke manier om de leesmotivatie te vergroten. Wist je dat dit ook heel goed met gedichten kan? Wat levert praten over gedichten op? Hoe zorg je ervoor dat dit geen overhoring over het gedicht wordt, maar het uitwisselen van leeservaringen? Dit artikel is verschenen in JSW 9 2021.

Lees dit artikel (pdf)

Utrechtse Getalbegrip Toets 3

De UGT is opnieuw genormeerd en gevalideerd. Leontine le Blanc neemt de proef op de som en deelt haar ervaringen met de nieuwe UGT-3. Dit artikel is verschenen in Tijdschrift voor Remedial Teaching nummer 1, 2021 (lbrt.nl)

Lees dit artikel (pdf)

Verslag Nationale Dyslexie Conferentie 2020

Leontine le Blanc volgde een aantal lezingen en deelt haar opgedane kennis en tips. Dit artikel is verschenen in Tijdschrift voor Remedial Teaching nummer 5, 2020 (lbrt.nl)

Lees dit artikel (pdf)

Proef op de som - Het Executieve Functies Spel

Leontine le Blanc vertelt over het Executieve Functies Spel en haar ervaringen hiermee. Dit artikel is verschenen in Tijdschrift voor Remedial Teaching nummer 5, 2020 (lbrt.nl)

Lees dit artikel (pdf)

Proef op de som - Voorlezer

Leontine le Blanc vertelt over de Voorlezer (smart reading pen) en haar ervaringen hiermee. Dit artikel is verschenen in Tijdschrift voor Remedial Teaching nummer 4, 2020 (lbrt.nl)

Lees dit artikel (pdf)

Nieuwe versie PI-dictee onder de loep

Leontine le Blanc brengt je op de hoogte van de veranderingen in de nieuwe versie van het PI-dictee en haar ervaringen bij de afname hiervan. Dit artikel is verschenen in Tijdschrift voor Remedial Teaching nummer 1, 2020 (lbrt.nl)

Lees dit artikel (pdf)

De wetenschap versus de sociaal-emotionele gevolgen van dyslexie

Aryan van der Leij in gesprek met de HOI Foundation. Dit artikel is verschenen in Tijdschrift voor Remedial Teaching nummer 1, 2020 (lbrt.nl)

Lees dit artikel (pdf)

Didactisch partnerschap bij leesonderwijs

Betrek de ouders bij de leesontwikkeling van hun kind. Dit artikel is verschenen in Tijdschrift voor Remedial Teaching nummer 5, 2019 (lbrt.nl)

Lees dit artikel (pdf)

Kinderboekenweek

Leesbevordering en boekpromotie, daar moet het in de Kinderboekenweek om gaan. Voorlezen, zelf lezen, lezen stimuleren, praten over boeken en het enthousiasme over boeken delen. Dit artikel is verschenen in JSW nummer 1, september 2019 (jsw-online.nl).

Lees dit artikel (pdf)

Remediërende materialen van de Zuid-Vallei vernieuwd

Leontine le Blanc heeft in samenwerking met Woordhelder een artikel geschreven over de vernieuwde versie van de Zuid-Vallei (Woordhelder, 2019). ‘Remediërende materialen van de Zuid-Vallei vernieuwd’ staat in Tijdschrift voor Remedial Teaching nummer 3, 2019 (lbrt.nl).

Lees dit artikel (pdf)

Herziene druk DTLAS geeft suggesties voor de vertaalslag naar behandeling

Leontine le Blanc heeft een artikel geschreven over de herziene druk van het boek ‘Diagnostiek van technisch lezen en aanvankelijk spellen’ (VU Uitgeverij Amsterdam, 2018). ‘Herziene druk DTLAS geeft suggesties voor de vertaalslag naar behandeling’ staat in Tijdschrift voor Remedial Teaching nummer 5, 2018 (lbrt.nl).

Lees dit artikel (pdf)

Rekensprint vernieuwd, wat zijn de voordelen?

Leontine le Blanc heeft samen met Jaklien Gillis een artikel geschreven over de nieuwe versie van Rekensprint basis (auteur Marijke Theunissen, uitgever Schoolsupport). Rekensprint basis is een mondeling oefenprogramma dat het automatiseren van de rekenvaardigheden tot 100 traint. ‘Rekensprint vernieuwd, wat zijn de voordelen’ staat in Tijdschrift voor Remedial Teaching nummer 1, 2017 (lbrt.nl).

Lees dit artikel (pdf)

Onderwijskwaliteit: leg je eigen lat

Leontine le Blanc heeft samen met Eva Naaijkens (schoolleider op de Alan Turingschool) en Arnold Jonk (hoofdinspecteur primair en speciaal onderwijs bij de Inspectie van het Onderwijs) een artikel geschreven over het nieuwe waarderingskader van de Inspectie van het Onderwijs.Hoe kijken een schoolleider, leerkracht en inspecteur naar dit nieuwe kader? ‘Onderwijskwaliteit: leg je eigen lat’ staat in JSW 5 januari 2017 (jsw-online.nl).

Lees dit artikel (pdf)

De beste begeleiding naar het leukste jeugdboek

Leontine le Blanc heeft samen met Marion Visser een artikel geschreven over  de beste begeleiding naar het leukste jeugdboek. ‘De beste begeleiding naar het leukste jeugdboek’ staat in Tijdschrift voor Remedial Teaching nummer 1, 2016 (lbrt.nl).

Lees dit artikel (pdf)

Spellingstoetsen: de stand van zaken

Leontine le Blanc heeft samen met Ria Kleijnen  een artikel geschreven over  de stand van zaken van de verschillende spellingtoetsen. ‘Spellingtoetsen: de stand van zaken’ staat in Tijdschrift voor Remedial Teaching nummer 5, 2015 (lbrt.nl).

Lees dit artikel (pdf)

Leontine leest staatssecretaris de les

Op dinsdag 8 oktober 2015 stond er in AD Amersfoort een verslag van de ontmoeting met vijftien andere helden van het onderwijs en staatssecretaris Dekker.

Lees dit artikel (pdf)

Kijk, meneer Dekker, zó moet het

Op zaterdag 17 oktober 2015 verscheen er een speciale Onderwijsbijlage bij AD, ED, BN DeStem, PZC, BD, De Gelderlander, De Stentor en De Twentsche Courant Tubantia.
Daarin gaven de helden van het onderwijs, waaronder Leontine le Blanc, hun aanbeveling over het onderwijs aan staatssecretaris Sander Dekker.

Lees dit artikel (pdf)

Leesprofessor krijgt elk kind aan het lezen

Op dinsdag 8 september 2015 stond Leontine in AD Amersfoort in de rubriek ‘De helden van het Onderwijs’.

Lees dit artikel (pdf)

Resultaten verbeteren en het plezier in lezen en spellen is weer terug

Leontine le Blanc heeft samen met Janna de Haan een artikel geschreven over de methodiek ‘ Zo leer je kinderen lezen en spellen’ (J. Schraven). Deze staat in Tijdschrift voor Remedial Teaching nummer 4, 2014 (lbrt.nl).

Lees dit artikel (pdf)

Hoe leer je Kim uit groep 7 met een totaal IQ van 71 beter lezen?

Leontine le Blanc heeft een casus geschreven over de aanpak van remedial teaching bij één van haar leerlingen.
Deze staat in Tijdschrift voor Remedial Teaching nummer 5, 2014 (lbrt.nl).

Lees dit artikel (pdf)

Onderwijs en sport samen op SBO Michaëlschool

Leontine le Blanc heeft voor Sport, bestuur en managment (vakblad voor sportbestuurders, sportkader en sportoverheden) het artikel ‘Onderwijs en sport samen op SBO Michaëlschool’ geschreven. Nummer 4, jaargang 16, augustus 2014, p.45-47. (sportsmedia.nl/bestuur-en-management/sport-bestuur-en-management/)

Lees dit artikel (pdf)

Als remedial teacher moet je maatwerk leveren

In dit interview met Leontine le Blanc lees je waarom zij koos voor het vak remedial teacher en wat haar aanpak is. Deze staat in Tijdschrift voor Remedial Teaching nummer 1, 2014 (lbrt.nl).

Lees dit artikel (jpg)

Gastblog

Op 22-11-2016 verscheen op https://www.poraad.nl/weblogs/onderwijs-vakmanschap een gastblog van Leontine le Blanc voor de PO-raad.

Dit schooljaar laat de PO-Raad regelmatig een gastblogger aan het woord om zijn of haar ervaringen in het primair onderwijs te delen. In deze editie van ‘Geef het krijtje door’ vertelt remedial teacher Leontine le Blanc over toetsen en haar werk als leraar.